Page content

Winst maken met een CFD

Winst maken met een CFD

Hoe kan ik winst maken met een CFD

Je bent beland in het derde hoofdstuk van de cursus ‘Beleggen voor Beginners’. Nu worden enkele manieren besproken waarmee je kunt winst maken met een CFD.

Winst maken door een ‘Long Positie’

 

winst-maken-met-een-CFD-longWinst maken met een CFD kan, net als bij opties en futures, in twee situaties. De eerste mogelijkheid om goud geld te verdienen is wanneer de koers van een bepaald aandeel stijgt. Deze manier van beleggen zal door velen gezien worden als ‘normaal’, omdat bij traditionele beleggingsmethoden deze manier het meest gebruikt wordt. Winst maken met een CFD, waarbij je anticipeert op een koersstijging wordt ook wel ‘long gaan’ genoemd. Een andere term is dat je ‘Bullish’ bent.

Winst maken door een ‘Short Positie

Voor veel beginnende beleggers is winst-maken-met-een-CFD-short‘short gaan’ een relatief nieuwe manier van beleggen. ‘Short’ beleggen wil niets anders zeggen dan dat je anticipeert op een koersdaling van een bepaald aandeel. Je bent ‘Bearish’. Aan deze koersdaling kan dus ook geld verdient worden, mits je ‘short’ gaat in het product. Om te laten zien hoe je kunt winst maken met een CFD met dalende koersen, hierbij het volgende voorbeeld:

Stel : je wilt handelen in het aandeel KPN. De prijs is € 5,95 en VR€€M heeft op de analysepagina van KPN, dat je vindt onder Gratis Beurstips/AEX-Index, gezegd dat deze koers gaat dalen. Je koopt 100 aandelen KPN ‘short’ en wacht af wat er gaat gebeuren. De prijs van het aandeel zakt inderdaad naar € 5,50. Jouw winst bedraagt op dit moment € 45.

Wat je dus in feite doet met ‘short’ handelen is het verkopen van een beleggingsproduct. Of je ‘short’ of ‘long’ wilt handelen is eenvoudig te kiezen als je een positie opent. In onderstaande afbeelding kun je zien hoe dat werkt in PLUS500.

winst-maken-met-een-CFD

Afbeelding: mogelijkheid tot short en long beleggen.

De afbeelding laat zien dat het eenvoudig is om te kiezen tussen een ‘long’ of ‘short’ positie innemen. In de afbeelding betekent kopen = ‘long’. Het voordeel van deze twee beleggingsmogelijkheden is dat jouw kansen voor winst maken met een CFD plots worden uitgebreid. Waarneer jou normale aandelen naar beneden zouden gaan verlies je alleen maar geld, terwijl je met CFD’s nu geld gaat verdienen.

Een enkelvoudige klik op de knop en je hebt snel een positie ingenomen en niet een heel gedoe zoals dat bij andere brokers gaat als je bijv. gewoon aandelen, opties of futures wilt kopen. Voordat je het weet is dan jou moment al weer voorbij en koop je te duur of verkoop je te laag.
In de volgende les van de cursus ‘Beleggen voor Beginners’ leer je de ‘Dagelijkse Praktijk‘.

De vorige les was : ‘De Hefboomwerking van een CFD’
naar boven